Translate

poniedziałek, 1 października 2012

Smaki jesieni – przepis na krem z dyni


Składniki:
·         1,5 kg dyni
·         4 ziemniaki
·         2 cebule
·         3 ząbki czosnku
·         2 litry bulionu warzywnego
·         2 łyżeczki curry
·         laska wanilii
·         4 łyżki oliwy
·         sól, pieprz, cukier




 

Na oliwie należy zeszklić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Do bulionu warzywnego trzeba dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zeszklone warzywa i curry i gotować wszystko do miękkości. Dodać wyłuskane ziarenka wanilii. Całość doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość zmiksować. Można podawać z suszonymi pestkami z dyni, grzankami albo z groszkiem ptysiowym. 
 



Smacznego! :)
 

*******************************************************************

3 komentarze: