Smaki jesieni – przepis na krem z dyni
Składniki:
· 1,5 kg dyni
· 4 ziemniaki
· 2 cebule
· 3 ząbki czosnku
· 2 litry bulionu warzywnego
· 2 łyżeczki curry
· laska wanilii
· 4 łyżki oliwy
· sól, pieprz, cukier
Na oliwie należy zeszklić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w
kostkę dynię. Do bulionu warzywnego trzeba dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,
zeszklone warzywa i curry i gotować wszystko do miękkości. Dodać wyłuskane
ziarenka wanilii. Całość doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość
zmiksować. Można podawać z suszonymi pestkami z dyni, grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Smacznego! :)
*******************************************************************
Hmmm brzmi bardzo smacznie, chetnie bym wpadla na zupke do cioci Kasi;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuńzupka jest pychota-jedliśmy ,polecamy.
OdpowiedzUsuń